Kung Chulalongkorn

Kungligt besök med förhinder

Kungen av Siam, Chulalongkorn, var i Sverige på statsbesök och gästade i juli 1897 den svenska kungafamiljen i samband med världsutställningen i Stockholm.
Oscar II föreslog sin vän att bese de ljusa nätternas land i norr och kung Chulalongkorn anlände med sin stora lustjakt Maha-Chakkri till Härnösand. Tillsammans med ett mindre följe reste kungen sedan med ångbåten Strömkarlen till Häggviks ångbåtsbrygga, där kyrkoherde Petrus Brandell hade beordrats möta upp med häst och vagn för att ansluta sig till sällskapet och visa kungen runt i det vackra Nordingrå.
Men vid ankomsten i Häggvik fanns varken prost, vagn eller hästar. Kungens närmaste uppvaktning tvingades meddela honom att något besök i Nordingrå kyrka och dess omgivningar inte kunde genomföras som planerat. Kung Chulalongkorn blev så misslynt att han beordrade omedelbar återresa till Härnösand.
Händelsen väckte stor uppståndelse. Det sägs att Brandell försvarade sin vägran att ta emot kung Chulalongkorn med motiveringen ”Han är ju inte en kristen, eftersom han har flera hustrur!”

Kung Chulalongkorn blev däremot väl mottagen i Ragunda.
Där finns nu en vacker paviljong till kungens minne.

Trots fadäsen i Häggvik finns ett intressant minne från det kungliga besöket numera att bese i Nordingrå. Den fina originalsalongen från ångbåten Strömkarlen finns bevarad på övre våningen i Dragspelets Hus på Mannaminne. I denna salong lunchade och vilade kungen av Siam sommaren 1897.

Vänskapen mellan Bernadotterna och det thailändska kungahuset består än i dag.
I samband med kung Bhumibols statsbesök 2004 skänktes de två asiatiska elefanterna Bua och Saonoi till vår kung.
Vårt kungapar besökte sina elefanter på Kolmårdens djurpark hösten 2013.


Kungen, kyrkoherden och elefanten Saonoi